В този месец темите
Мечтайте смело - среща с Велислава Попова
До къде стигнаха... с подготовката по ЛЕО
Селекция на участници в Мобилност 2, Коменски

Мечтайте смело

Picture
    
            
Велислава Попова е главен редактор на вестник „Дневник” и редактор и репортер на вестник„ Капитал”. Тя е точният пример, за това как детската мечта се превръща в реалност, с цената на много усилия, работа и труд.
Журналистическата й кариера започва още в училищните й години. Като деен и кипящ човек, като личност, за която журналистиката е начин на живот, тя дойде в Професионална гимназия по туризъм, за да ни разкаже както за себе си, така и за пътя към сбъдването на мечтите, за да ни даде съвети и да ни бъде полезна със своя опит.От детските си години Велислава Попова мечтае да работи в сферата на медиите. 
             Първият й спомен от зараждането на журналиста у нея е от детската градина. С хубави чувства и емоции разказа как като дете е вземала интервюта с микрофон, направен от флумастери и пластелин. С течение на времето, мечтата се превърнала в желана и преследвана цел. Докато е ученичка в 9 клас, тя започва работа в Радио „Стара Загора”. Това е и нейният първи истински сблъсък с журналистиката. Велислава Попова, откровено сподели с всички нас, че журналистическата професия не е лесна, изтощава я, но и носи удоволствие. Не се срамува да си признае, че грешки е правила, и продължава да прави. С грешките си човек се учи, развива и усъвършенства. „Няма страшно да грешите” – казва главният редактор на вестник „Дневник”.

Picture
        Висшето си образование очаквано започва в Софийски университет „Свети Климент Охридски” със специалност „Журналистика”. Сподели, че ученето на журналистика в университета не й е носило удоволствие, било е скучно и отегчаващо. Липсата на практическа работа в университета я е смущавала най-много, защото според нея с практиката си човек расте в дадена наука и сфера. В този етап от живота й мечтата й е била да работи в телевизията и да създава документални филми. Неусетно обаче кариерата на Велислава тръгва в друга посока…
     
Един от най-важните периоди в живота си, тя определя като вдъхновяващ и значим за нея, времето, в което вижда обява на „Не на страха” и се включва в борбата срещу корупцията, насилието,мутрите, а дори и срещу държавата и МВР. Споделя, че това е един от етапите, в които е била най-смела и дръзка. Тази журналистика е била с ясна и точна цел, а тя с младежки ентусиазъм е разследвала и е правила материали, които признава,че са били в повечето случаи опасни за самата нея.

Picture
След известно време, тя подава документи за работа във вестник „Капитал”, който е чела всяка неделя, а и по това време вестникът търси репортер. Въпреки че не е сигурна в начинанието си, отива на интервю и не след дълго започва работа.
 От този момент вече е спряла да мечтае да прави документални филми и се отказва от телевизията, работи много и без почивки, като истински работохолик и така намира своето място в журналистиката. Избира вестник „Капитал”, защото е сериозен вестник и главната му цел е да предава точна и ясна информация на чист български език на своите читатели. За тях най-важното е хората, които четат вестника, да им имат доверие. Точно заради това казва, че не се занимават с жълта преса, не влизат в скандали. Водят спокойна и достоверна журналистика, проверяват всяка информация. Във вестник „Капитал” тя пише в сферата на ПР (от английски Public Relations – връзки с обществеността), реклама, медиен пазар, както и в любимата и насока – репортажи. Разказва с видимо удовлетворение за адреналина, който настъпва сред всички журналисти, когато се случи нещо интересно, когато се натъкнат на новина. С искрен смях казва, че това дори я плаши понякога, като даде точен пример със земетресението в Перник преди няколко месеца: „Събудих се в 3 сутринта, земята се тресеше – разбрах, че е земетресение! Вместо да се скрия обаче, хванах телефона…Кой беше дежурен? Кой трябваше да отрази събитието? Трябваше да стане моментално! Хората веднага щяха да влязат в сайта на вестника, а ние сме длъжни да им дадем цялата, точна информация, която трябваше да съберем за най-кратко време.” – казва един журналист – работохолик. С журналистиката тя чувства, че може да преобърне света, че може да влияе за промяна. Защото промяната не е само в правителството или държавата – промяната е в НАС!

Picture
Велислава Попова, като човек, който е учил журналистика, не съзира голям смисъл от изучаването на тази специалност. "По-добре е да се учи икономика или политология, пък след това може да се специализира журналистиката. Журналистиката е работа с практика. Съветва тя. И все пак учете това, което ви вдъхновява, това което ви харесва. Ако се върна назад, самата аз пак бих учила журналистика, защото това беше единственото, с което исках да се занимавам.” В тази ситуация тя умело цитира небезизвестния Стив Джобс: „Работата ви ще бъде голяма част от живота ви и единственият начин да бъдете доволни от себе си е да вършите работа, за която вярвате, че е страхотна. Единственият начин да вършите страхотна работа е да обичате това, което вършите. Ако все още не сте я открили, продължавайте да я търсите. Не се примирявайте. Както с всички неща, които опират до сърцето, ще я познаете, когато я откриете. И както във всяка добра връзка, ще става все по-добре с годините. Така че търсете. Не се примирявайте.”

Picture
Журналистката не съзира проблем в нарастващия броя на българите, които учат в чужбина. Самата тя се е замисляла дали да замине да учи в друга страна. Естеството на професията й обаче я отказва, защото би й отнело много време, докато се научи да борави с чужд език в журналистиката така, както с българския. Чужбина за нея е много добър вариант.
    
Като за финал на срещата ни Велислава Попова – главен редактор на вестник „Дневник” и редактор и репортер на вестник „Капитал” – ни посъветва искрено да потърсим модерните специалности, тези, които търсят нови кадри, преди да вземем важното решение къде да учим след 12-ти клас. Като хитро ни припомни, че може да научаваме нужната за тази цел информацията от приятели, фейсбук, но
най-точно ще я получим от тях –медиите.

 Глория Деянова
 

До къде стигнаха с подготовката по ЛЕО

Picture
Както вече стана ясно на всички, ученици от 11 и 12 клас на ПГТ се обучават по проект на ОП “Учене през целия живот“, секторна програма „Леонардо да Винчи“, Мобилност. Те ще имат възможността да черпят опит и да се запознаят отблизо с различни видове туризъм в Германия.
           
Подготовката тече неуморно. За да се включат в обучението с цел мобилност в Германия, учениците трябваше да преминат няколко изпита. Сега тече предварителната подготвка  - професионална, езикова и културна. След редовните часове в определени дни, участниците в проекта остават на занятия - учат немски език. Културната им  подготовка преминава по същия начин, заетостта им е голяма, мотивацията и усилията също. Толкова са заети, че не можах да ги намеря в училище, за да ми разкажат как върви подготовката до този момент – сигурно са учили някъде!
Глория Деянова

СЕЛЕКЦИЯ НА УЧАСТНИЦИ В МОБИЛНОСТ 2

Picture
             Подбор на участници в Мобилност №2 по проект “Култура, климат, природа” се проведе на 23.10.2012година в компютърната зала на училището. Одобрените кандидати ще пътуват до Гърция, остров Крит, град Йерапетра.
             Кандидатите бяха шестима на брой Адела Георгиева, Силвия Христова и Георги Спасов, Xа клас, Кристиян Гочев, Румяна Момчилова и Аделина Кюнчарска, XIa клас. Чрез интервюто се определиха четиримата ученици, които да се включат във втората международна дейност по проекта – избор на ИКТ, чрез които да се общува и работи. 
                     Селекцията включваше два етапа. В първата част на всеки от участниците бяха задавани въпроси, свързани с установяване мотивацията му за участие в проекта, активността му към момента и притежаваните от него компютърни умения. Във втората част  участниците получиха индивидуална практическа задача, която целеше доказване на езикови и творчески умения чрез представне на културата, природата, историята на България на английски език.
                    Жури бяха г-н Деян Петров и г-жа Елена Ковачева, а г-жа Теопия Цаловска и г-жа Борислава Хаджийска присъстваха за всеобщ кураж.             
                     След дълго обмисляне от страна на журито, резултатите бяха готови. На шесто място с 17 точки – Георги Спасов. На пето място с 21 точки Румяна Момчилова, на четвърто място Кристиян Гочев – 24точки. И на първо и втори място с еднакъв брой точки 31 са Адела Георгиева и Аделина Кюнчарска. 
             Само първите четирима ще пътуват на Гърция заедно с г-жа Ковачева и г-н Петров.
             Според наблюдаващите участниците са показали висока мотивация, активност, продуктивност  и сериозни знания по английски език. Единственото,което е било с малко липса са били усмивките. Препоръчително да се използвант при следващите селекции.
                                                                                 Аделина Кюнчарска, 11а

 

Leave a Reply.

  Author

  Write something about yourself. No need to be fancy, just an overview.

  Archives

  November 2012

  Categories

  All